Förintelse genom pålagd skuld

image54Firekick tog upp artikeln som Aftonbladet diskuterade häromdagen. Där ifrågasattes hur unga tjejer klär sig idag och hur deras klädsel kan utmana och locka till sextrakasserier från killar. Firekick som jobbat på skolor har egen erfarenhet och la fram det så här;

"Jag ska berätta om mina upplevelser från när jag jobbade på en högstadieskola. Många tjejer där klädde sig väääldigt utmanande med kortkorta kjolar, push up-bhar där tuttarna var det mest iögonfallande på hela tjejen. Men det är en sak. Lägger man sedan till sättet tjejerna betedde sig på: satte sig gränsle över killarna, stod och tryckte rumporna mot killarnas skrev, kastade sig om halsen på killarna och halvt porrdansade, sa en massa obcena saker som ideligen anspelade på sex. Ja sånt som rektorn i artikeln talar om. Alltså.... ber de inte lite om det då...?"

...och inlägget retade upp mig. Eftersom bloggen var ur funktion kunde jag inte kommentera inlägget och under hela natten satt jag och Freddi i sängen och diskuterade. Vad som vid första anblick är skrattletande enkelt att bilda sin åsikt om, är vid andra anblicken en svårlöst paradox som kräver oerhört mycket förståelse för hur ungdomar fungerar och vad som påverkar dem att bete sig som de gör. För en sann feminist är det ganska lätt att säga "tjejer ska få klä sig som de vill, bete sig som de vill - utan att bli sextrakasserade - that´s it", men när man börjar fundera kring fenomenet i stort t ex, "killar ska heller inte bli sextrakasserade och om det är tjejerna som började?"...hur gör man då?!" och "Kan killar kontrollera sin sexualitet sämre än tjejer, så att tjejerna per automatik måste ta mer ansvar för hur de klär sig och beter sig?!" samt "tror JAG att killar har svårare att kontrollera sin sexualitet än tjejer?", då blir det genast lite svårare. För det handlar ju om vem man lägger ansvaret hos. Vi söker gärna en syndabock - då det ligger i människans natur att slippa vilja ta ansvar. Hellre söker vi alltså en syndabock än ett olösligt problem! Men nåväl...

Tycker jag att det är skillnad på tjejer och killar? Feministen i mig säger självklart nej för det är självklart att det inte är någon skillnad för alla är lika värda. Mitt rationella jag däremot - hånskrattar åt naiviteten. Skulle det inte vara skillnad på tonårstjejer och tonårskillar?!!! Ursäkta men sedan när har en tjej blivit så kåt att det syns på henne under en svenskalektion med nyexaminerad-snygg-vikarie? Och hur många gånger har det inte hänt killar? När jag var yngre kunde jag bli så jävla störd av killar som fick stånd under helt sjuka omständigheter. Det var liksom, "Stoppa ner snoppen för fan du kommer ändå inte få knulla i en fullsatt lektionssal, jag menar det finns inte en mördande liten chans att ni kommer få använda det så? Vad fan?!!!" Jag såg ner på killar för att de inte kunde styra sin sexualitet, medan jag kunde. Och däri finns ju en olikhet - även om jag inte gillar att erkänna det.

Frågan är om den olikheten legitimerar att killar måste beskyddas av tjejerna för att inte blir frestade under några omständigheter. Vi kan komma överrens om att killars svaghet är dumspaken (som Ling i Ally MacBeal uttryckte det) men vad är tjejernas svaghet då? Enligt mig manifesteras den i dåligt självförtroende och ett evigt törstande efter uppmärksamhet och att vara "duktig". Tjejer får inte samma typ av uppmärksamhet som killar får. Tjejer får positiv uppmärksamhet när de är snälla, leker extrapolis tillsammans med läraren och stävjar lugnet på lektionerna. Den andra formen av uppmärksamhet är sällan positiv (i allafall inte enligt oss vuxna). Det är nämligen den formen som får tjejerna att klämma in sig i för små jeans, visa upp halva liljekullarna och kråma sig som strippor för att framkalla något fuktigt i blickarna på de stackars grabbarna. Denna form av uppmärksamhet fungerar eftersom killar inte tänker med hjärnan när ett par par sjyssta tuttar plockas fram. Det är effektsökeri - men det funkerar. Sen att det sällan leder dit tjejerna egentligen vill komma (få respekt, vara cool, få rätt kille att bli kär i henne osv osv osv) det är inte riktigt poängen. För oavsett vilket är det positiv uppmärksamhet för stunden. Förfängt hopp möjligtvis.

Hur många populära tjejer spelar inte på sin sexualitet? Vi bombarderas ständigt med framgångsrika stjärnor som opererat sig för att passa idealet, gjort porriga musikvideos, vikt ut sig och så vidare. Ytterst få blir framgångsrika utan att först göra något sådant. Och det sänder ut signaler. Det liksom klädselkoden på skolorna. Om alla tjejer går i string finns det en massiv press att också bära string för att få "vara med!". Mycket svårare än så är det ju inte Sedan finns också upptrissandet där. Att överglänsa någon brud genom att ha ännu kortare kjolar -och få ännu mer uppmärksamhet .  Ju mer uppmärksamhet, ju större hyp.

Men vad händer praktiskt när någon klär sig sexuellt utmanande? Ofta är de första signalerna positiva! Killar visslar, folk pratar och gör sexiga gester och även om tolkningen är fri, uppfattar nog väldigt många uppmärksamheten positivt.  Nu börjar dock det som Firekick pratar om, - nämligen sexuella trakasserier från tjejernas håll riktade mot killarna. Tjejer kråmar sig och sexualiserar sig själva - genom att trycka upp tuttarna i ansiktet på tonårsgrabbarna. Få killar kommer i den situationen att säga "sluta sextrakassera mig!" för delvis gillar han det och så finns det viss status i att vara den som blir teasad. Men även om han inte tyckte om det - skulle det finnas väldigt lite utrymme att visa det. Därför är det maktutövande av tjejerna mot killarna och det är heller inte rätt. Där har rektorn i artikeln i Aftonbladet helt rätt.

Agressionen väcks när killarna blivit utsatta för den här typen av maktutövning och upplever att, "Ni har kastat pinnen - vi har hämtat den - nu har vi sex!" men blir avspisade. Signalerna som sänts ut var falska och de känner sig lurade. Problemet är att ingen vill gräva under ytan för att ta reda på varför det skedde överhuvudtaget. Istället söker man efter en syndabock. Enklast är att skylla allt på tjejerna. Och händelsen blir ett litet mikrokosmos till det stora samhället där utanför. En tjej som går hem med en kille och är berusad, har på sig kort kjol osv får skylla sig själv om hon blir våldtagen. Så samhället säger till de potentiella offren:

KLÄ PÅ ER
SKÖT ER ORDENTLIGT
UTTRYCK INTE ER SEXUALITET
DRICK INTE
GENA INTE GENOM PARKEN

Och vore de här ungdomarna vuxna hade situationen kanske varit annorlunda. Kanske? Oavsett vad är dessa ungdomar inte vuxna utan fortfarande barn. De ansvarar ännu inte för sina handlingar till fullo. Att säga att de får skylla sig själva är alltså att blunda för problemen och göra barn till offer. För saken är den att inget kommer bli bättre för att tjejerna tar på sig lite mer kläder eller låter bli att dricka för att slippa sexuella trakasserier. Inte heller kommer det hjälp när man stänger skolorna på alla hjärtans dag för att hindra mobbning eller för att man slutar hissa svenska flaggan på nationaldagen för att förhindra rasism. Dessa lösningar är bara uttryck för en vägran att ta tag i problemen och lösa dem. 

Utifrån en tonåringtjejs perspektiv är hennes sexuella klädsel och hennes beteende en maktutövning. Det är en av de få saker hon kontrollerar själv. Samma sak är det med slöjor i en del länder där man försökt hindra muslimska kvinnor att bära dem (för att de är kvinnofientliga) och tjejer har gått så långt att de försökt ta livet av sig för att få ha kvar slöjan (läs "Snö" av årets nobelpristagare). Det är deras enda sätt att ha kontroll översitt liv. Sedan om man gräver djupare i problemet kanske man kommer fram till att de upprätthåller en attityd som är dålig för många tjejer.

Exakt hur man kan vända trenden vet jag inte. Men jag vet att det sättet som den där rektorn gjorde det på - är fruktansvärt fel. Och det är fel att lägga all skuld på tjejerna. Jag tror på att försöka skapa ett klimat där det är okej för killarna att säga nej och uttrycka när de tycker de blir illa behandlade av tjejerna liksom det är okej för tjejerna att säga nej oavsett om hon tidigare under kvällen sagt ja, eller antytt intresse! Killar och tjejer är inte likadana. Med de har samma värde, om man ska lösa problemen måste man förstå olikheterna och utgå från dem.

275247-75

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0