Det landsförvisade språket

image99Mitt i hjärtat av Europa, i slättlandet mellan Donau och Tisza ligger Imre Kertez hemland Ungern. Ungern är ett land som har en mörk historia av ockupation och diktatur bakom sig. Imre Kertez skriver om befrielsen från de totalitära systemen som tidigare fängslat landet, men också om de osynliga trossar som skapar en avgränsning demokrati och det som bara ser ut som demokrati - på ytan. Kertez utgår från Auschwitz som en symbol för människans skam och outgrundlighet. Efter Auschwitz kan man inte skriva poesi - och efter Auschwitz kan man bara skriva poesi om Auschwtiz.

När Imre Kertez beslutade sig för att bli författare upplevde han sig skriva som om han var landsförvisad. Han hade ifråntagits sin identitet i lägren och den kommunistiska diktatur som följde kom att upprepa förintelsen på en annan, men likartad nivå. För Kertez har allting sin början (och därmed också sitt slut) i Auschwitz. Han är mest känd för sin bok "Mannen utan öde" som är en självbiografisk historia om hur han överlevde koncentrationslägren som femtonåring. Denna bok har också getts ut i Sverige under titeln "Steg för steg" (smått förvirrande egentligen). "Det landsförvisade språket" är en essä-samling som berör nationalitet, existenstialism, och tomrummet mellan människan och de politiska systemen. Det är en viktig bok för läsaren som vill förstå Europa av idag.

Jag har tidigare bara läst romaner av Imre Kertez, och jag måste erkänna att skillnaden mellan författarens romaner och essäer, är markant. Kertez håller alltid hög nivå oavsett vilken genre han behandlar (det är inte för intet som Kertez mottag nobelpriset i litteratur), men jag skulle vilja påstå att essäerna är snäppet vassare än romanerna! Här visar Kertez att han är en filosof i samma anda som Kafka, Camus och Heidegger. Han väver skickligt in olika perspektiv på så många nivåer att det ibland känns svindlande. Att följa författarens knivskarpa resonemang känns ibland som att svinga sig över ett brinnande hav - och ändå känna att man har en livlina! Jag älskade denna bok som får en stark femma i betyg.
image87


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0