Hitler och hans folk

image98Imre Kertez pratar om att Auschwitz har blivit ett begrepp för vår tid. Ett begrepp som berättar om människans ondska, en slags kulmen där allting spårar ut och människovärdet försvinner. Nazism har för de flesta också blivit synonymt med ondskan. Idag skiljer vi gärna mellan tyskarna och nazisterna, ungefär som om krigsslutet förändrade tyskarnas natur. Författarinnan Vibeke Olsson talar om detta, att efter kriget fanns där inga nazister kvar i Tyskland. Alla var "egentligen" inte nazister utan blott oskyldiga åskådare som inte förstod vad som hände mitt framför ögonen på dem. I forskningen och historieskrivandet blir perspektivet lätt svart eller vitt. Man behöver en syndabock och utmålar tyskarna som rent igenom onda eller små kugghjul i ondskans maskineri, utan något faktsikt ansvar. Tyvärr är ju verkligheten ofta mer nyanserad än så. Goda människor kan göra onda saker. Onda människor kan göra goda saker. En del människor hinner med att vara både bödlar och martyrer under sitt liv, så vilket ska man fokusera på?

Per Ragnar har gjort kritikerrosade uppträdanden som Hitler på scenen. Han har även skrivit flera böcker om Adolf Hitler och gör på sitt sätt anspråk på att vara en självlärd historiker. Med denna bok "Hitler och hans folk" försöker han göra undersökningar på gräsrotnivå. Vad tyckte egentligen de vanliga tyskarna om Hitler? Varför fick hans ord sådan makt över folket? Med utgångspunkt i en gammal nazist som lämnade ett brev efter en av Ragnars föreställningar, försöker författaren belysa vardagshistorien.

Jag måste erkänna att jag höll på att gå åt medan jag läste den här boken. Jag gör själv anspråk på att vara en självlärd liten specialist på förintelsen och jag skulle aldrig kunnat publicera en sådan här bok utan att ifrågasätta den gamle nazisten mer och försöka föra fram ett mer övergripande perspektiv. Och under större delen av boken gjorde den mig faktiskt pinsamt berörd. Men den tog sig mot slutet, även om den aldrig lyckades bli riktigt engagerande. Jag skulle påstå att det finns ett hundratal böcker ur tyskars perspektiv som är bättre än den här. På den långa listan med böcker som Per Ragnar utgått från (han hade inte ens nothänvisning!!!!!??) har jag läst de flesta och många fler. Och det kanske är en dryg inställning, men jag uppfattar ändå att jag inte ens nuddat vid den stora helheten. Jag skulle inte skriva en bok med de premisser Ragnar gör. Iallafall inte utan ett ordentligt notsystem, för denna bok är för historisk för att brista på sådana områden. Jag rekommenderar dig som är intresserad Ragnars perspektiv att läsa:

Adolf Eichmann - byråkrat och massmördare av Cesarani, David
Albert Speer och sanningen av Sereny Gitta
Antisemitismens historia av A.Frank Stiftelsen
Auschwitz : Den slutgiltiga lösningen av Rees Christopher
Befrielsen från Bergen-Belsen
Brev från Nollpunkten
Den banala ondskan
En tysk mans historia
Farfar var rasbiolog
Förintelsens lag
Förintelsen och det moderna samhället
Handelsresande i liv
Helt vanliga män Hjältar i det tysta
Hur de europeiska judarna förintades
Livet måste ha en mening
Nu dog du - bombernas århundrade
Nürnberg­rättegången - Samtal med vittnen och
Tysk höst
Tyskt trauma
Vid avgrunden
275247-75

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0